Apotheek de Fronten

Apotheek De Fronten

Wegens de feestdagen zijn wij 1e en 2e kerstdag gesloten. Ook 1 januari zijn wij gesloten. Op 24 en 31 december zijn wij tot 16:00uur geopend. Wij wensen u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

Inschrijven
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek de Fronten bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij uw geneesmiddelgebruik. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website vraagt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aan. Daarnaast vindt u op deze website alle informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Spierpijn

Wat is spierpijn?

Door het langdurig of overmatig belasten van spieren kan er een ophoping ontstaan van afvalstoffen, met name melkzuur. Dan krijgt u pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren.

Over het algemeen verdwijnt spierpijn vanzelf binnen enkele dagen.

Ook bij sommige aandoeningen (bijvoorbeeld griep) of bij het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld medicijnen tegen hoog cholesterol) kunt u spierpijn krijgen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Zorg bij het sporten voor een goede warming-up en een goede cooling-down: maak de spieren rustig los en rek ze zonder dat het pijnlijk wordt. Dit is belangrijk, zowel voor als na het sporten.
  • Door wrijven, een warme douche of massage stimuleert u de doorbloeding van de spieren, waardoor u minder last heeft van spierpijn.
  • Probeer regelmatig te bewegen zonder dat uw spieren overbelast raken.
  • Spierpijn door de griep gaat na een paar dagen vanzelf over.
  • Als u denkt dat spierpijn een bijwerking is van uw medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

  • Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
  • Andere pijnstillers die u kunt gebruiken, zijn medicijnen met acetylsalicylzuur/carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen (zogenaamde NSAID’s), maar neem deze niet als u maagklachten heeft, of astma, hart- en vaatziekten, hemofilie, psoriasis, colitis, de ziekte van Crohn, of een lever- of nierfunctiestoornis, of als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Deze pijnstillers kunnen ook problemen geven als u ze samen met bepaalde andere medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners of medicijnen tegen hoge bloeddruk) gebruikt. Vraag daarover advies bij uw apotheek.
  • Er zijn ook smeermiddelen met pijnstillers: gel met diclofenac of ibuprofen. Deze middelen kunnen ook verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk.
  • Verder kunt u bij uw apotheek terecht voor kompressen die u in het vriesvak of in heet water kunt leggen, voor drukverbanden en voor advies over het juiste drukverband.
  • Sommige mensen vinden het prettig het pijnlijke lichaamsdeel in te wrijven met een warmteveroorzakende crème of zalf. De apotheek heeft warmtepleisters en vele smeermiddelen om te gebruiken bij spierpijn. Het is niet bewezen dat de spierpijn hierdoor eerder overgaat. Gebruik warmteveroorzakende smeermiddelen niet bij pijnlijke pezen of gewrichten, want dan kunnen de klachten juist verergeren! Ook bij een ‘zweepslag’ zijn smeermiddelen en massage uit den boze; een zweepslag moet met rust genezen. Gebruik warmteveroorzakende smeermiddelen niet op een beschadigde huid en ook niet onder vochtige kleding of na het baden of douchen; dit kan namelijk brandwonden veroorzaken.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Paracetamol 
De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij spierpijn.

Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met propyfenazon, een andere pijnstiller. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers worden ook wel NSAID’s genoemd. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ketoprofen, ibuprofen, indometacine en naproxen.

Smeermiddelen met ontstekingsremmende pijnstillers
Deze middelen kunnen verlichting geven en worden nauwelijks in het bloed opgenomen. Ze hebben geen maagklachten als bijwerking, maar kunnen soms wel andere bijwerkingen geven zoals huidirritatie, uitslag en jeuk. Voorbeelden zijn gel met diclofenac en gel met ibuprofen.

Warmtesmeermiddelen
Bij spierpijn kunt u een warmtesmeermiddel gebruiken. Een langdurend effect op spierpijn is nooit aangetoond. Ook van smeermiddelen met benzydamine is de werking niet aangetoond.

Antidepressiva
Antidepressiva worden gebruikt bij spierpijn door fibromyalgie. Antidepressiva kunnen de klachten bij fibromyalgie verminderen, zoals spierpijn, ochtendstijfheid en slaapproblemen. Het middel werkt niet bij iedereen even goed. Voorbeelden zijn amitriptyline en duloxetine.

Botuline A toxine 
Botuline A toxine wordt gebruikt om spierpijn door verkrampte spieren als gevolg van dystonie of spasticiteit te behandelen. In zeer kleine hoeveelheden op de juiste plaatsen ingespoten, verlamt botulinetoxine langdurig de zenuw die de verkrampte spier aanstuurt. De spier verslapt daardoor en de dystonie of spasticiteit nemen af.

Terug naar overzicht